13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Fotbalul, între pasiune și pușcărie

Cele mai citite

Ștefan are 7 ani. E fiul meu și iubește cu ardoare fotbalul. Pasiunea sa pentru acest sport trece dincolo de regulile specifice jocului. Astfel, orice obiect de pe podea, apărut în calea sa, preia rolul mingei de fotbal, este driblat, lovit sau aruncat ici-colo, evident, nu în poarta adversarului. În plus, pe lângă prietenul său real, Ianis, coleg de școală și antrenamente, cei mai buni prieteni ai săi sunt Messi, Ronaldo, Ribery, Alonso, Rooney, Iniesta ori van Persie. Se întâlnește zilnic cu cel puțin unul dintre ei pe numeroasele canale sportive de televiziune, iar numele lor sunt pomenite în casa noastră mult mai des decât ale rudelor. Iar pentru micul atacant de clasa I, ce se vede deja fotbalist aclamat de tribune, cel mai mare vis este să câștige Balonul de Aur. Și chiar dacă entuziasmul său mi-ar putea da speranță, ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc, mă dezarmează complet.

La noi sintagma „corupție în fotbal” este deja pleonasm. Verdictele de condamnare cu executare primite de „greii” din fotbal, patroni și finanțatori de cluburi din prima ligă, impresari, manageri ori chiar foști jucători, precum „Baciul” din Bănie, aspirant la șefia FRF, sunt cutremurătoare și aruncă în sfera penalului întregul sistem din acest sport. Privind capetele de acuzare ale tuturor celor implicați în „Dosarul Transferurilor”, întâlnim fapte de corupție, înșelăciune, spălare de bani, evaziune fiscală. Averi colosale făcute pe spatele jucătorilor, manipulați și mutați de la un club la altul, ca niște pioni.  Prin urmare, au primit pedepse cuprinse între 3 și 6 ani de închisoare cu executare. Și n-avem nicio certitudine că prin aceste condamnări se va schimba ceva în materie de corectitudine și competență. De altfel, la doar o zi distanță de pronunțarea sentințelor, Răzvan Burleanu este ales șef al Federației Române de Fotbal, iar în ciuda faptului că în sală erau 173 de electori, la numărătoare au ieșit 175 de voturi! În tot acest timp, la București s-a jucat amicalul România-Argentina. Spectacol, forță, culoare. Un Messi tehnic, cu sânge rece, ce te ține cu răsuflarea tăiată până ce părăsește perimetrul porții apărate de Tătărușanu ori Pantilimon. Ștefan își încurajează fascinat idolii, iar mie deja mi-e milă de micul fotbalist, care la un moment dat va începe să înțeleagă că și la acest capitol, România bifează încă o neputință de tipul „ca la noi la nimeni”.  

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Copșa Mică are o autospecială de stingere a incendiilor

După ani de numeroase încercări de a obține o autoutilitară funcțională de stingere a incendiilor, acest lucru s-a realizat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect