16.3 C
Sibiu
vineri, mai 17, 2024

Momentul trecerii dintre ani – perioada perfectă de lucru pentru propriile țeluri

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Pentru că anul 2015 este pe punctul de a se încheia și ne apropiem de noul an, dorim să vă prezentăm câteva recomandări care să vă ajute să vă îndepliniți țelurile și să faceți pași importanți în împlinirea personală. O serie de specialiști au răspuns pentru cititorii Sibiu 100% cum este recomandabil să închei un an, ce înseamnă un bilanț corect și util și cum să îți stabilești eficient obiectivele, astfel încât să ajungi la un maxim de performanță.
Cel mai important lucru pe care îl poţi face la final de an este să te opreşti
Dan Luca, coach, trainer, creatorul programului 5AM
dan Să te opreşti din alergat, din zbatere, din zbucium și să te retragi într-un loc izolat pentru câteva ore, unde zgomotul şi dramatismul nu te mai pot ajunge. Iar în acest spaţiu şi timp să îţi întorci atenţia din exteriorul tău în interiorul tău. De prea multe ori ceea ce îţi doreşti şi ceea ce faci este rezultatul stimulilor pe care îi primeşti din exterior şi care te împing într-o direcţie sau altă. Televizorul, internetul, colegii de la birou, rudele, afişele de pe stradă… toţi pretind că ştiu ce ar trebui să gândeşti, cum ar trebui să te porţi, ce ar trebui să cumperi… şi pentru că eşti deja prea obosit de la atâtea opţiuni şi decizii, eşti uşor de convins să faci parte din “planul lor” şi nu din planul tău. Tocmai de aceea eu nu îţi voi spune ce să faci, îţi voi da instrumente pe care le poţi folosi fiind în control 100%. Aceste instrumente sunt întrebările.
Pentru 2015:Care sunt cele mai mari 5 victorii ale tale?Care sunt cele mai mari 5 nereuşite? Cum le-ai depăşit şi ce ai învăţat din ele?Care sunt cei mai valoroşi 5 oameni pe care i-ai cunoscut? De ce sunt valoroşi?
Pentru 2016:Dacă ai putea realiza un singur lucru, care ar fi acela? De ce e atât de important?Ce acţiune poţi să faci zilnic:- pentru a avea mai multă energie în corp? – pentru a avea o minte mai clară şi mai focusată? – pentru a avea relaţii armonioase? – pentru a te simţi inspirat în fiecare zi?
Răspunsurile TALE vor veni repede şi clar… însă doar cu condiţia să îţi creezi un spaţiu şi un timp departe de lumea dezlănţuită care nu se ghidează după priorităţile tale.
Îţi doresc să ai un an 2016 plin de energie, claritate, încredere şi semnificaţie!
Să-ți urmezi obiectivele tale, nu pe ale altora
Dr. Mihaela Stroe, psiho-sociolog, autorul cărţii „În Armonie cu Mine!”
mihaela stroe„Îţi recomand să îţi faci o analiză SWOT pentru auto-evaluarea ta pe 2015, adică ce puncte forte ţi-ai întărit în 2015, ce puncte slabe ai conştientizat despre tine în 2015, ce oportunităţi ai descoperit în 2015 şi ce ameninţări au apărut în 2015.
Şi o sugestie pentru planificarea anului 2016. Te uiţi la lista de obiective/dorinţe pentru 2016 şi le împarţi în două : ce îmi asum să fac în primele 6 luni ale anului şi ce fac în partea a doua a anului. Contează enorm să îţi dai seama de la început de an ce contează pentru ţine între ianuarie-iunie 2016. Aşa poţi să extragi ce faci pe fiecare luna în parte. După ce ai decis spre exemplu ce faci în ianuarie 2016, îţi planifici cele 4 săptămâni în avans, ce paşi să faci pentru a-ţi îndeplini obiectivul lunii ianuarie 2-16. Astfel îţi va fi foarte uşor să planifici zilele din fiecare săptămâna, dacă ai viziunea largă. Dacă observi, am folosit metoda paşilor mici şi consecvenţa, dintr-un motiv simplu. Creierul nostru se conduce după regula: “Beneficii maxime, efort minim!” Dacă nu împarţi obiectivele în paşi mici, creierul le percepe ca fiind ceva greu de realizat şi îţi va da procrastinare, adică amânarea activităţilor. Îţi doresc să ai puterea de a pune în aplicare această metodă şi să reuşeşti ceea ce au reuşesc de ani de zile: să-ţi urmezi cu perseverenţă obiectivele tale, nu pe ale altora! La mulţi ani 2016!”

Pentru anul 2016 îndemnul meu este pentru Iubire!

Aniela Sârbu, psiholog clinician, psihoterapeut

aniela-psihologulDupă un an cu mari încercări, nu doar pe plan personal pentru fiecare dintre noi ci la nivelul întregii lumi ca urmare a evenimentelor care au produs traume colective și pierderi semnificative, probabil că mulți dintre noi ne-am adresat întrebări existențiale, ne-am evaluat temerile și ne-am conștientizat vulnerabilitatea într-o lume în care nimic nu mai pare sigur. Anul ce tocmai se încheie ne-a provocat să ne depășim limitele confortului, ne-a confruntat cu drame, pierderi, ostilitate, furie, durere, teamă și incertitudine și ne-a trezit din somnul nepăsării pentru a descoperi solidaritatea, deschiderea, curajul, blândețea și iubirea de care putem fi capabili.
Anul 2015 a fost anul care ne-a arătat că orice este posibil. Nu există experiențe care nu trebuie să ni se întâmple, nicăieri nu scrie asta. Atunci când nu acceptăm ceea ce ni se întâmplă, ne respingem pe noi și ne chinuim luptându-ne și cu ceea ce ni se întâmplă și cu refuzul nostru de a accepta situația. Când renunțăm la încercările de a elimina experiențele care ni s-au întâmplat, începem să ne relaxăm. Doar conștientizându-le prezența, acceptându-le așa cum au venit spre noi, le putem înțelege și putem învăța ceva din ceea ce experimentăm. Mi-ar plăcea să cred că anul ce se încheie ne-a învățat că putem tolera mai mult decât credeam, că putem fi mai răbdători, blânzi și iubitori, putem fi mai curajoși nu nefiindu-ne teamă ci mergând mai departe în ciuda fricii, putem face uneori multe, alteori, neputința de a face ne-a învățat puterea de a fi, liniștea și împăcarea, înțelepciunea de a accepta tot ceea ce a venit spre noi.
Pentru anul 2016, îndemnul meu este pentru Iubire! Cred că descoperindu-ne resursele de iubire pentru propria persoană și pentru cei de lângă noi, fiecare putem contribui la o lume mai bună. Poate nu va fi un an mai ușor, dar poate fi un an important pentru evoluția fiecăruia dintre noi, un an în care să descoperim că soluțiile problemelor noastre nu sunt în afară, reperele care ne trasează experiențele le putem găsi în noi dacă ne oprim din alergare și ne ascultăm în liniște. Îmi doresc pentru fiecare dintre dumneavoastra să aveți parte de vindecare emoțională prin conștientizare, înțelegere și o acceptare plină de tandrețe și iubire a tot ceea ce este.
Lista dorințelor vă aparține! Să nu uităm doar că nu există o listă pentru ce anume să facem înainte de a învăța să fim, cu noi, cu gândurile, experiențele și trăirile noastre pentru a ne împăca cu noi și a găsi resursele pentru a merge mai departe.
În viață primești ceea ce ai nevoie, nu neapărat ce îți dorești

Ovidiu Oltean, orator motivațional
Ovidiu-Oltean-ModerareCu toții avem visuri, dorințe și există o zi specială în care ne gândim cum putem să le transformăm în realitate: 31 Decembrie. Există multe abordări pentru stabilirea obiectivelor, multe strategii de planificare a activităților. Unele funcționează pentru unele persoane, altele nu. Depinde foarte mult de personalitatea și comportamentul persoanei în cauză. În cazul meu următorul sistem funcționează de minune și produce rezultate în mod constant.
1. E nevoie să stai în liniște doar tu cu tine, fără distrageri, într-o poziție confortabilă, timp de 10-15 minute.
2. DORINȚĂ: formulează în mintea ta dorința pe care o ai (ce îți dorești să obții, să faci, să devii). Clarifică-ți foarte bine motivul pentru care îți dorești acel lucru. (Ex: Dacă vrei o mașină, de ce o vrei? Dacă vrei o promovare, de ce o vrei? Dacă vrei să slăbești X kg, de ce vrei asta?) E important să cunoști foarte bine beneficiile pe care le vei avea.
3. DETALII: descrie pe o foaie de hârtie în foarte multe detalii dorința ta (ce vezi, ce auzi, se simți atunci când îți trăiești dorința). Scrie și un termen limită (Ex: 15 Martie 2016). Închide ochii și vizualizează imaginea descrisă pe hârtie ca și cum ea există deja. (Ex: Ești în 15 Martie 2016). Simte că acel lucru deja s-a întâmplat.
4. DETAȘARE: arde foaia de hârtie. Proiectul tău există deja în viitor, creat de tine. Pentru a se putea materializa, e important să îi dai drumul și să nu îl ții agățat de tine. Cu cât te gândești mai mult la el, cu cât de îngrijorezi în legătura cu modul în care se va realiza, cu atât mai mult modifici viitorul și împiedici materializarea proiectului. El deja există și tu te-ai detașat emoțional de el.
În final te rog să nu uiți că în viață primești ceea ce ai nevoie și nu neapărat ce îți dorești. Atunci când trăiești starea de prezență și accepți în totalitate prezentul vei atrage în viața ta tot ce ai nevoie ca să îți poți îndeplini misiunea personală. Cu cât experimentezi mai multă fericire și armonie, cu atât vei atrage mai multe situații care să îți producă fericire și armonie. Spor la creat un 2016 de vis!

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULBS se clasează pe locul 6 din 73 de universități ca valoare a fondurilor atrase

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a obținut o finanțare de 2.260.519 euro în urma celui mai nou apel...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect