16.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Din profețiile Bunicuței

Cele mai citite

Cu excepția celor care veneau pe lume după „loviluție” și a celor care pe atunci erau copii, cam toți știu cine și-a tras de la sfătoșenie acest brand. Pe vremea marii buimăceli, când, orbiți de strălucirea libertății, nu știam încotro s-o apucăm și căutam modele de democrație în ogrăzile altora (evident, cu spatele la propria ogradă), Bunicuța îi tot dădea înainte cu modelul Suedez. Asta în pofida avertismentelor celor ceva mai iluminați, care-l întrezăreau pe cel sudamerican, adică ăla cu un chelteu de bogătani răsturnați pe divanele făcute din Lazarii lumii. 

Mi-am amintit, pentru că am primit de la prieteni, cu rugămintea: Să circule, poate așa ajunge și la guvernanții României!, ce credeți, tocmai modelul suedez. Măi să fie! Ce-am fi putut ajunge…

Parlamentarii suedezi locuiesc în garsonierele statului de maximum 40 de metri pătrați, își spală singuri așternuturile la spălătoria comună, unde se programează pe rând, căci nu au personal de serviciu și fiecare contribuie cu propriii mușchiuleți la păstrarea curățeniei ‒ regulă strictă. Biroul parlamentarului suedez e de maximum 18 metri pătrați și fără dotări orientale: secretare, consilieri, mașini, șoferi et cetera. Zice un suedez de rând într-un reportaj televizat: Eu îi plătesc pe politicieni. Nu văd niciun motiv pentru care banii plătitorilor de taxe să fie folosiți pentru a le oferi politicienilor o viață de lux. Mă rog, ai noștri și-o iau singuri. Te întreabă pe tine, popor smerit de români, cineva? Dar cu vikingii nu te pui! Au dreptul – fiecare – să verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern, declarația de impozit pe venit a primului ministru, corespondența lui zilnică și mailurile oficiale, detaliile oricărei licitații publice, dosarul fiecărui parlamentar, iar în rapoartele premierului despre cum cheltuiește banul public vezi și meniul de la masa oficială. Principiul transparenței este inclus în Constituția Suediei de vreo 200 de ani. Excesele de putere sau cazurile de corupție sunt extrem de rare. Sunt chiar și picanterii în textul amintit, de genul scandalului Toblerone. Exact, e vorba de o ciocolată și alte câteva mărunțișuri personale pe care – în anii 90 – liderul Partidului Social Democrat, o femeie, și le-a permis cu creditcardul guvernamental. Conform rigorilor suedeze, a urmat demisia și adio carieră politică forever. Politicienii suedezi nu sunt privilegiați în fața legii și nu se bucură de niciun fel de imunitate. Iar vikingii păzesc capul peștelui ca pe lumina ochilor, să nu cumva să se împută.

…Și ce am ajuns! Peștele nostru pute cap-coadă. Și tot mai mișcă, deșănțat, seară de seară la televizor, crezând că-i balerină. Iar Bunicuței, bunul Dumnezeu i-a dat zile să-și vadă Suedia ei originală. Mai are rost să circule modelul pe la guvernanți?

Mai bine să circule – poate așa ajunge la inimile noastre de români și creștini – cuvântul unui părinte sfințit, rostit deunăzi în biserică: postiți de televizor!

Într-adevăr, ar fi timpul. De îmbuibare ca de îmbuibare, dar să cureți România de răutate, de mânie și de televizor șapte săptămâni ar fi cu adevărat un miracol românesc. Că doar n-om fi noi mai slabi de înger decât suedezii!

spot_img
spot_img
Ultimele știri

All 4 Sport Sibiu, noi performanțe la campionatele regionale de înot

Micii sportivi de la Clubul All 4 Sport Sibiu s-au întors cu rezultate notabile de la Campionatele Regionale de...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect